Βασίλης Δρογκάρης, Ένα κρυφό ρετζίστρο

ISBN: 978-618-5339-00-5, σελίδες: 84, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μάρτιος 2018

Το «ρετζίστρο» είναι μια ομάδα 17 κουμπιών του ακορντεόν που ρυθμίζει ή αλλάζει τη χροιά του ήχου. Πολύ φυσιολογικό λοιπόν να επιλέξει τον τίτλο «Ένα κρυφό ρετζίστρο» στο βιβλίο του ο σπουδαίος ακορντεονίστας Βασίλης Δρογκάρης, για να εκφραστεί και να βγάλει στο φως τον δικό του εσωτερικό (κρυφό) κόσμο.

Το βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ότι οι στίχοι και οι γραμμές του είναι αφιερωμένα (και εμπνευσμένα) στις απώλειες προσώπων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του συγγραφέα. Απώλειες, είτε με την έννοια ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή, είτε με την έννοια της απομάκρυνσής τους από τη δική του καθημερινότητα. Ξεχωριστή απώλεια για τον Βασίλη Δρογκάρη, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, με τον οποίον είχε συνδεθεί καλλιτεχνικά και φιλικά.

 

«Ο λόγος ύπαρξης αυτού του  βιβλίου βρίσκεται στα πρόσωπα που με επηρέασαν βαθιά και στις μύχιες σκέψεις μου για εκείνους, για εμένα, για τη ζωή, για τον θάνατο. Δεν είμαι ποιητής, ούτε στιχουργός. Δεν είμαι παρά ένας ακορντεονίστας, που ανάμεσα στα 17 ρετζίστορς που διαθέτει το όργανο χρησιμοποίησε κι ένα άλλο, κρυφό, το οποίο παράγει ήχους λέξεων με κάποιο νόημα διαφορετικό από εκείνο της συνεννόησης – ό,τι δηλαδή κάνουμε σχεδόν όλοι στις ιδιωτικές μας στιγμές, προκειμένου να ταιριάξουμε ένα καλαίσθητο τετράστιχο που να μας περιέχει.»

 

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Δείτε Ακόμη