Γιοβάννα, Φως… φως… φως…

ISBN: 978-618-5339-87-6, σελίδες: 64, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Σεπτέμβριος 2022

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η ποιητική συλλογή της Γιοβάννας με τίτλο

«Φως… φως… φως…»

 

«Δεν έχω παρά να συναρμολογήσω τα όνειρα

που σπασμένα σε χιλιάδες κομμάτια

αδειάζονται στον κάδο μου

κάθε που ξεφτίζει η νύχτα.

Ίσως τότε βρω το νόημα της ζωής

που πέρασε από μένα

χωρίς εμένα.»

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

 

 

***

 

Η Ιωάννα Φάσσου Καλπαξή (Γιοβάννα) γεννήθηκε στην Αμαλιάδα της Πελοποννήσου και κατάγεται από το Σοποτό Καλαβρύτων. Πατέρας της ο διακεκριμένος ζωγράφος Κώστας Φάσσος. Απο μικρό παιδί τραγουδούσε. Από τα οχτώ της χρόνια μπήκε στη σπουδή της μουσικής. ( Παιδικές χορωδίες, πιάνο κ.λ.π. ) Στα δεκατέσσερά της άρχισε σπουδές όπερας, στο Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε με άριστα και βραβείο. Παράλληλα άρχισε, από χόμπυ, και εκπομπές ελαφρού τραγουδιού στο τότε ΕΙΡ.  Τελικά τη κέρδισε οριστικά στο έντεχνο ελαφρό τραγούδι. Συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους Έλληνες συνθέτες ελαφράς μουσικής, κάνοντας εμφανίσεις, δίσκους και αποσπώντας βραβεία κάθε φορά, στα ελληνικά φεστιβάλ, ενώ ο δρόμος για μια διεθνή καριέρα, είχε κιόλας ανοίξει.

Μετά το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ της Πολωνίας, προσκλήθηκε τρεις φορές στη Σοβιετική ένωση, όπου και έδωσε με τεράστια επιτυχία πάνω από εκατόν πενήντα συναυλίες συνοδεία μιας από τις συμφωνικές ορχήστρες ελαφράς μουσικής της Μόσχας. Στις χώρες της Σοβιετίας, έγινε είδωλο: Χιλιάδες θεατές κάθε βράδυ στα κοντσέρτα της, (δώδεκα χιλιάδες στο palais de spor της Γεωργίας) απευθείας μετάδοση τους από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλη τη Σοβιετία, δίσκοι των κοντσέρτων της που κυκλοφόρησαν κατά εκατομμύρια, εκδηλώσεις προς τιμήν της ενώ πολλοί νέοι γονείς, βάφτιζαν τα παιδιά τους με το όνομά της. 

Για δυο χρόνια συνεργάστηκε με το ραδιοφωνικό σταθμό Γενεύης, τον οποίο και εκπροσωπούσε σε συναυλίες στην Ευρώπη με τον τίτλο Musique aux Ghamps Elysees. Τότε ήταν που της δόθηκε η ευκαιρία, κατόπιν διαγωνισμού, και εκπροσώπησε (1965) την Ελβετία στο Grand Prix της Eurovision. Έλαβε μέρος σε τουρνέ στη Γερμανία όπου και έκανε δίσκους στη Γερμανία, όπου είχε φαν κλαμπ. Ένας δίσκος της ξεπέρασε τις 500.000. Δίσκο έκανε στη Γαλλία και Ιταλία και ταξίδεψε από  Ισραήλ, μέχρι Βραζιλία.

Κάποια στιγμή, απέχοντας από το τραγούδι, έκανε τη μεγάλη στροφή, που χαρακτήρισε την μετέπειτα δραστηριότητα και ζωή της. Μαθήτρια του μεγάλου Ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μπήκε στο χώρο του Λόγου. Έκτοτε έχει γράψει είκοσι δύο τίτλους: Δώδεκα μυθιστορήματα (best cellers τα περισσότερα) που μεταφέρθηκαν τον κινηματογράφο τηλεόραση και θέατρο, μονολόγους (ένας παίχτηκε στο θέατρο από την Άντα Χρηστίδου], διηγήματα, τρία θεατρικά, το ένα εκ των οποίων βραβεύθηκε από το ΥΠΠΟ,  εφτά ποιητικές συλλογές, (Την ίδια περίπου εποχή γράφει στίχους που μελοποιούνται από την ίδια και κυκλοφόρησαν σε δίσκο με τίτλο « Ο δικός μου κόσμος»).

Το 2011 προσκλήθηκε στην Γεωργία του Καυκάσου, να τραγουδήσει στο ετήσιο γκαλά για την Πρωτεύουσά της, Τιφλίδα, όπου και σε επίσημη τελετή από το Δήμαρχο, αναγορεύτηκε Επίτιμη Πολίτις της. Δυο τρία χρόνια αργότερα, προσκλήθηκε στη Μόσχα, όπου και έλαβε μέρος στην επέτειο για τα 25 χρόνια του Ελληνορωσικού συνδέσμου, όπου και τραγούδησε ελληνικά και ρώσικα τραγούδια.

Εδώ και κάποια χρόνια, επέστρεψε, σε αυστηρά επιλεγμένες όσο και σχετικά σπάνιες περιπτώσεις, στο τραγούδι, με ατομικά ρεσιτάλ και τραγουδώντας τραγούδια από όλον τον κόσμο.

 Κι ακόμα, δέκα βιβλία της βρίσκονται στη βιβλιοθήκη του Harvard, και τρεις ποιητικές συλλογές της στην βιβλιοθήκη της Οξφόρδης.

Τώρα ετοιμάζει την ογδόη ποιητική συλλογή της, όπως και το δέκατο τρίτο μυθιστόρημα της και εικοστό τρίτο  και εικοστό τέταρτο βιβλίο της.

Στις 27 Μαρτίου 2022, έκανε, για τρίτη φορά ατομικό ρεσιτάλ συνοδεία πιάνου, Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επίσης σε διαγωνισμό ποιήματος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών της απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για το ποίημά της «Κορδόνια» το οποίο περιλαμβάνεται συλλογή της με τίτλο «Φως… φως… φως…» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Δείτε Ακόμη