ΕΠΟΣ ΜΠΕΛΕΣ  – ΡΟΥΠΕΛ 1941

Στίχοι : Γιώργου Κανλή

Μουσική: Ανδρέα Ανδρέου

Σάββα Ντεγιρμεντζόγλου

Λευτέρη Σταμπούλογλου

Γιάννη Μανθόπουλου

 

Τραγουδούν: Σοφία Μιχαηλίδη Γιώργος Υδραίος

 

Συμμετέχουν:

Σπύρος Κουτσοβασίλης Πέτρος Καράλης

Γεωργία Δαλιάνη Μανώλης Αναγνώστου

 

Φωτογραφία εξωφύλλου: Σωτήριος Μουσλόπουλος

 

«Μπέλες, ή αλλιώς Όρος Κερκίνη.  Ένα μακρόστενο βουνό, φυσικό σύνορο, που χωρίζει την Ελλάδα απ’ τις χώρες στον Βορρά κι ενώνει τον ουρανό με την ελληνική γη.

Εκεί, 21 οχυρά φτιάχτηκαν για να προστατεύουν την Πατρίδα. 21 οχυρά, με το Ρούπελ να ξεχωρίζει ανάμεσα τους, που έπαιξαν δραματικό ρόλο και στους δύο μεγάλους πολέμους. Και μπορεί στον Α’ Παγκόσμιο, να υποχρεώθηκαν σε αμαχητί παράδοση, απ’ τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο Α’, όμως στον Β’ Παγκόσμιο έγραψαν μια απ’ τις πιο λαμπρές σελίδες της ελληνικής περηφάνιας και λεβεντιάς. Οι Γερμανοί Ναζί δεν μπόρεσαν να τα κυριεύσουν και  παραδόθηκαν μόνο αφού είχε ηττηθεί και συνθηκολογήσει ολόκληρη η Ελλάδα πριν.

Η ανάγκη όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γι’ αυτό το έργο ‘‘ Έπος Μπέλες – Ρούπελ 1941’’ δημιουργήθηκε, πρώτον γιατί αυτό το Έπος δεν είναι δυστυχώς ευρέως γνωστό,  και δεύτερον διότι διαισθανόμαστε πως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Σ’ έναν κόσμο, που η παγκοσμιοποίηση επιμένει να διαλύει εθνικές ταυτότητες, έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και να την μεταλαμπαδεύουμε στις επερχόμενες γενιές, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για μια στείρα εξιστόρηση, αλλά για τραγούδια με άμεσο  στίχο πάνω στην λαϊκή μουσική μας αντίληψη.

Πιστεύουμε πως, όπως ενέπνευσε εμάς,  το ‘‘ Έπος Μπέλες – Ρούπελ 1941’’ θα συγκινήσει και το κοινό…»

 

Δείτε Ακόμη