Λευτέρης Ξανθόπουλους, Aντίψυχα

ISBN: 978-618-5010-83-6 σελίδες: 60, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Aπρίλιος 2017

 

 

Κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση από τις εκδόσεις Μετρονόμος η εμβληματική ποιητική συλλογή του Λευτέρη Ξανθόπουλου Αντίψυχα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1972.

Ο σημαντικός κριτικός λογοτεχνίας και άνθρωπος του θεάτρου Τάσος Λιγνάδης γράφει για το βιβλίο του Ξανθόπουλου, στην ετήσια έκδοση «Χρονικό ‘72»:
Δεν νομίζω ότι υπάρχει για τον αναγνώστη της συλλογής “Αντίψυχα”, ανάγκη ιδιαίτερης ικανότητος και προσπάθειας, για να αντιληφθεί και να ομολογήσει πως βρίσκεται μπροστά σε μια κυριολεκτικά ουσιαστική και άμεση ποίηση. Εκείνο που προξενεί αμέσως εντύπωση και αιφνιδιάζει είναι η ικανότης της μεταφοράς και της αφαιρέσεως κατά τρόπο που σπάνια συναντάμε στη σύγχρονη ποίηση. Φράση συνοπτική, λιτή έκφραση, εικόνα διαυγής, ιδέες που ακτινοβολούν από φως σ’ ένα λόγο φιλτραρισμένο, κεκαθαρμένο από το περιττό κόσμημα. […]
Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ποίηση μας, αποτελεί σημαντικότατο πρώτο φανέρωμα και αισθάνομαι ικανοποίηση που το εισηγούμαι.

Το ποίημα «Χρονικό» από τα Αντίψυχα κοσμεί το βιβλίο «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», για στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου.

 

***

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1945. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς να δώσει πτυχιακές εξετάσεις και κινηματογράφο στο The London Film School, στην Αγγλία. Δημοσίευσε δεκατέσσερα βιβλία (ποίηση, πεζό, δοκίμιο, μαρτυρία) και σκηνοθέτησε περισσότερες από σαράντα ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ: Καλή πατρίδα, σύντροφε, Ο Δραπέτης, Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα, Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης, Η Μεγάλη Πομπή (Αλέξης Πανσέληνος), Ποιός είναι ο τρελός λαγός (Μίλτος Σαχτούρης), Κληρονόμος πουλιών (Μίλτος Σαχτούρης), Στα Τουρκοβούνια, Επί Κολωνώ, Σκοτεινός Συνωμότης (Μιχάλης Κατσαρός), Σπίτι δίπλα στη θάλασσα (Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος), Πού το πάει ο καραγκιόζης, Η πικρή ιστορία του Αντρέι Γκορένκο (Άννα Αχμάτοβα), Ο κήπος με τ’ αμέτρητα παράθυρα (Νίκος Εγγονόπουλος), Ευλογημένα χέρια (Χρήστος Καπράλος), Πάρε τα δώρα (Τίτος Πατρίκιος – Κική Δημουλά) και πολλά άλλα ακόμα.

Δείτε Ακόμη