Χαριτίνη Ξύδη, Λαϊκά & Μπλουζ

ISBN: 978-618-5339-05-0, σελίδες: 144, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μάρτιος 2018

Με το νέο ποιητικό βιβλίο της, που φέρει τον ιδιαζόντως σημαίνοντα τίτλο «Λαϊκά & Μπλουζ», η Χαριτίνη Ξύδη υπεισέρχεται πλήρως ποιητικά, μέσα στις ιδιωματικές ατμόσφαιρες και τα ψυχικά περιεχόμενα των δύο μουσικών ειδών, και από αυτήν την άποψη, ως εγχείρημα, τηρεί σε κάθε ποίημα μια ισορροπία ανάμεσα στην ποιητική γραφή ως τέτοια, αλλά και ως κάτι άλλο, – στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό το άλλο είναι το ύφος του τραγουδιού, είτε λαϊκού είτε μπλουζ.

Έντονα ατμοσφαιρικές και εν ταυτώ ανθρώπινες, βιωματοληπτικώς ισχυρές ποιητικές εικόνες σε μιαν απόδραση προς την μυθολογία των λαϊκών τραγουδιών και του μπλουζ (δύο είδη, άλλωστε, που παρουσιάζουν, ορισμένως, εκλεκτικές συγγένειες). Αμεσότητα έκφρασης και διαδραστική στοχαστικότητα σε διακριτικότερο, υπαινικτικό πλάνο. Λόγος καλλίρροος και ενδοανατρεπτικός μαζί. Λόγος της καρδιάς, πρώτα από όλα. Ο έρωτας, φυσικά, πανταχού παρών στα ποιήματα σε όλην την γκάμα των συναισθημάτων και των εντάσεών του.

Στο νέο βιβλίο της, η Χαριτίνη Ξύδη επιχειρεί  εν γραπτώ, όχι ένα μικτό, αλλά πλήρως ενοποιητικό και ενοποιημένο ύφος, αναδεικνύοντας την μεγάλη αξία των δύο ειδών από την γλώσσα του ποιητικού στίχου. Ταυτοχρόνως, η ποίηση μέσα από αυτήν την επικοινωνία αποκτά ένα άλλο χρώμα, μια άλλη ουσία και υπόσταση, και σίγουρα ένα άλλο ήθος.

***

Η Χαριτίνη Ξύδη, γεννήθηκε στο Βόλο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε με το μυθιστόρημα C-Minor, Ένα αιρετικό ρομάντζο (Ιωλκός 2005). Έκτοτε, πεζά και ποιήματά της, έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά, ιστολόγια κα. Είναι ραδιοφωνική παραγωγός, στο ραδιόφωνο του Αμάγκι, και διατηρεί ιστολόγιο, από το 2007, με τον τίτλο «Θάλασσα».

Έργα της ίδιας:

C-Minor, Ένα αιρετικό ρομάντζο, (Ιωλκός 2005). Οι τρομπέτες του Οκτώβρη (Κώδικας), Το ράμφος (Κώδικας), Η ερωμένη απολεσθέντων θαυμάτων (Κώδικας), Τα όνειρα καπνίζουν (Γαβριηλίδης), Τακούνια καίγονται στο φούρνο (Άνεμος Εκδοτική), Ενοικιαζόμενα (Γαβριηλίδης), Φώσφορος (διήγημα) (Εκδόσεις Black Duck).

 

Δείτε Ακόμη