ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ Εντεταλμένος ερευνητής σε συλλογή στοιχείων μελλοντικής αρχαιολογίας. Κολιέ από τρούφες φρέντο εσπρέσο και βαρελίσια φέτα. Πάντα κάτι μένει πίσω. Ελιές θρούμπες και τρίγωνα Θεσσαλονίκης. Καφές τούρκικος σε άσπρο φλιτζανάκι. Σε απλό σημειωματάριο καταγράφει κρυφά μη ξεχαστούν: τους ποιητές ως αίγαγρους να διασχίζουν ωκεάνιες χαράδρες. Ο Εμπειρίκος μαζί με τον Κρυστάλλη με οπλές πύρινες αφήνουν πίσω την οχλοβοή της οικουμένης, ενώ ο υποβολέας ερευνητής επισημαίνει ότι όλα θα…
Read More…
Στης σιωπής το χιόνι βουλιάζουν φωνές μυστικών ερώτων. Του νερού η νύμφη χαρίζει το μαντήλι στον Γενάρη, της παγωνιάς του πόθου της τελάλη.
H Έφη Καλογεροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι φυσικός και θεατρολόγος και εργάζεται στην εκπαίδευση. Το 2008 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της «Σκεύη ταξιδίου» από τις εκδόσεις Ενδυμίων. Ακολούθησαν οι συλλογές: «Ήχος από νερό» (εκδόσεις Ενδυμίων, 2010), «Άμμος» (εκδόσεις Μετρονόμος-Ποιείν, 2013), «Έρημος όπως Έρωτας-Desert as Desire», δίγλωσση έκδοση σε μετάφραση Γιάννη Γκούμα (εκδόσεις Μετρονόμος-Ποιείν, 2015). Ποίησή της καθώς και θεατρική κριτική έχει δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και…
Read More…
To 13o βιβλίο της Σειράς Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος είναι τα «Θραύσματα» του Σπύρου Αραβανή. Πρόκειται για μια σειρά 95 τρίστιχων τα οποία άλλοτε με μορφή ποιητική, άλλοτε με ύφος στοχαστικό, άλλοτε μέσω της σαρκαστικής γλώσσας και άλλοτε με καθαρά αφοριστικό χαρακτήρα πραγματεύονται τα διαχρονικά θέματα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και κοινωνικής εμπειρίας όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η μνήμη, η παιδική ηλικία, η διδασκαλία, η πολιτική, η έμπνευση, η τέχνη…
Read More…
Η Έφη Καλογεροπούλου συνεχίζει να παραμένει εξελικτικά πιστή σε αυτό που γνωρίζει καλά: στο να πλάθει ένα ποιητικό σύμπαν προσφέροντας τη μαγιά στον αναγνώστη και αφήνοντας το προζύμι στο ποιητικό της εργαστήρι. Κάτι που δεν είναι πάντα φυσικό και αναμενόμενο αν προστρέξει κανείς στη σύγχρονη ποιητική παραγωγή. Σε αυτήν την τέταρτη συλλογή της στην οποία συγκεντρώνονται όλες οι περασμένες της κατακτήσεις γραφής, πάει ένα βήμα παραπέρα και μας προσφέρει ένα…
Read More…
Το 11ο βιβλίο της Σειράς Ποιείν (επιμ. Σπύρος Αραβανής) των εκδόσεων Μετρονόμος αποτελεί την πρώτη ποιητική συλλογή της Αλεξάνδρας Κωστάκη -ή, κατά τον διαδικτυακό κόσμο, «Μανόλια» – με τον τίτλο «Μανόλιες και ευκάλυπτοι». Πρόκειται για ποιήματα που καλλιεργήθηκαν μέσα της σε βάθος πολλών χρόνων, νοτισμένα από το εσωτερικό και εξωτερικό της περιβάλλον. Οι παιδικές μνήμες συνυπάρχουν με τους ώριμους απολογισμούς, τα εσώτερα τοπία με τις μυρωδιές της πόλης και…
Read More…
Το 10ο βιβλίο της Σειράς Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος (επιμ. Σπύρος Αραβανής) αποτελεί έναν μεγάλο ερωτικό ποιητικό μονόλογο του Πάνου Δημητρόπουλου στην πρώτη του παρουσίαση στο χώρο της ποίησης. Πρόκεται για μια εκτενή λυρική σύνθεση στην οποία συνομιλούν διακειμενικά τα διάχυτα συναισθήματα και οι γλαφυρές εικόνες μιας ερωτικής εξομολόγησης με τη φιλοσοφία και τη μυθολογία έχοντας ως προμετωπίδα της σκέψης και των συναισθημάτων το λόγο του Εμπεδοκλή «…ἄχρις οὗ τὸ…
Read More…
Η πρώτη ποιητική συλλογή του Νίκου Τόμπρα, «Οιονεί παρών» κυκλοφόρησε από τη Σειρά Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος (επιμ. Σπύρος Αραβανής). Πρόκειται για μια συλλογή ποιημάτων ενός ποιητή που αποφασίζει να εκδώσει στα χρόνια της βαθιάς του ωριμότητας έχοντας αφομοιωμένα τα βιώματα και τις ποιητικές του καταβολές τα οποία συνδιαλέγονται με ένα προσωπικό ποιητικό ύφος. Με μια ποιητική γλώσσα που δίνει βαρύτητα στις λέξεις και στην ενεργητική παρουσία τους μέσα στα…
Read More…
Το 8ο βιβλίο της Σειράς Ποιείν (επιμ. Σπύρος Αραβανής) των εκδόσεων Μετρονόμος αποτελεί την πρώτη ποιητική συλλογή της Έφης Κατσουρού με τον τίτλο «Εκτός εποχής». Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση βασισμένη επάνω στις εποχές οι οποίες λειτουργούν ως το ερέθισμα για να εκφραστούν τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι μνήμες και οι αγωνίες μιας νέας κοπέλας από την περιπλάνησή της στο δρόμο, στο χρόνο και στον άνθρωπο. Με μια γλώσσα άλλοτε…
Read More…
Η γνώση και η αγάπη για τους ιστορικούς ποιητικούς μύθους αποτελεί το χαλί πάνω στο οποίο η Αγγελική Ηλιοπούλου στρώνει πολλά από τα δικά της δημιουργήματα (γραμμένα την περίοδο 1997-2013) χωρίς όμως αυτή η διακειμενικότητα να λειτουργεί εν είδει εντυπωσιασμού του αναγνώστη, ή στείρα και αναπαραγωγικά. Αντίθετα αντλεί από την ποιητική βρυσομάνα της αρχαίας επικής και μυθολογικής γραμματείας τα σύμβολα τα οποία επεξεργάζεται με τον δικό της τρόπο μέσα σε…
Read More…