• Γιώργος Σταυριανός Παιδί του ανέμου Στίχοι και κείμενα Επιμέλεια Ηρακλής Οικονόμου

    Γιώργος Σταυριανός Παιδί του ανέμου Στίχοι και κείμενα Επιμέλεια Ηρακλής Οικονόμου ISBN: 978-618-5748-29-6, σελίδες: 206, μέγεθος: 17×24εκ. Ο Γιώργος Σταυριανός είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες – μια αστείρευτη πηγή ευαίσθητων, ατμοσφαιρικών μελωδιών. Αλλά ταυτόχρονα, είναι και ένας εξαιρετικός στιχουργός, ένας δεινός χειριστής του ποιητικού λόγου. Αυτή τη δεύτερη, λιγότερο προβεβλημένη ιδιότητά του έρχεται να φωτίσει το βιβλίο Γιώργος Σταυριανός – Παιδί του ανέμου. Στίχοι και κείμενα σε επιμέλεια…

    Read More…

  • Ισίδωρος Παπαδάμου – Η άλεξη γλώσσα των ξύλων

    Ισίδωρος Παπαδάμου – Η άλεξη γλώσσα των ξύλων Τα μυστικά του ήχου στο μπουζούκι και στα λοιπά έγχορδα ISBN: 978-618-5748-30-2, σελίδες: 144, μέγεθος:17×24 εκ. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο του Ισίδωρου Παπαδάμου «Η άλεξη γλώσσα των ξύλων. Τα μυστικά του ήχου στο μπουζούκι και στα λοιπά έγχορδα». «Το βιβλίο αποτελείται από επτά τεχνικά κεφάλαια που διεισδύουν στο ξύλο και προσπαθούν να το ερμηνεύσουν. Αυτά είναι και τα πιο δύσκολα…

    Read More…

  • Θανάσης Γιώγλου, Σταύρος Κουγιουμτζής Άσε με πάλι να σου πω…

    Θανάσης Γιώγλου Σταύρος Κουγιουμτζής Άσε με πάλι να σου πω…   Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο του Θανάσης Γιώγλου «Σταύρος Κουγιουμτζής – Άσε με πάλι να σου πω…». Περιλαμβάνει μια μεγάλη, βιογραφική αφήγηση της συζύγου του Σταύρου Αιμιλίας Κουγιουμτζή, κείμενα από τις κόρες του Δώρα και Μαρία, της αδελφής του Μαρίας, αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα και εκτενή αναφορά στη συνεργασία του με τον Σταύρο Κουγιουμτζή, μια σπάνια…

    Read More…

  • Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία. 16 αναγνώσεις του έργου του, επιμέλεια: Ηρακλής Οικονόμου

    Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο «Θάνος Μικρούτσικος – Κυνηγώντας την ουτοπία. 16 αναγνώσεις του έργου του» που επιμελήθηκε ο Ηρακλής Οικονόμου. Η έκδοση συγκεντρώνει δεκαέξι μελέτες που καλύπτουν το σύνολο του έργου του Θάνου Μικρούτσικου. Τα κεφάλαια κινούνται πάνω σε τρεις κύριους άξονες: κοινωνία – ποίηση – μουσική, και εστιάζουν αντίστοιχα στις κοινωνικο-πολιτικές και ιστορικές αλληλεπιδράσεις του δημιουργού, τη σχέση του με τον ποιητικό λόγο, και τα ποικίλα…

    Read More…

  • Κώστας Αρβανίτης, Ροκ και νεανική κουλτούρα στη δεκαετία του ’60

    Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο του Κώστα Αρβανίτη «Ροκ και νεανική κουλτούρα στη δεκαετία του ’60» Στις σελίδες του ο συγγραφέας διηγείται συνοπτικά, αλλά περιεκτικά, κατανοητά κι εμπεριστατωμένα, την ιστορία του ροκ συνυφασμένη με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα κατά την περίοδο της μακράς δεκαετίας του ’60,  και το πώς το ροκ συνδυάστηκε με τις διάφορες νεανικές υποκουλτούρες και τελικά με την αντικουλτούρα.   «Ο Τύπος εκμεταλλευόταν τους hippies σαν…

    Read More…

  • Ennio Morricone, ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΚΕΙΝΟΝ ΤΟΝ ΗΧΟ, Η μουσική μου, η ζωή μου,   Συζητήσεις με τον Alessandro De Rosa, Μετάφραση: Άννα Νούση

    «Είναι περίεργο να παρατηρεί και να επανεξετάζει κανείς τη ζωή του μέσω μιας τέτοιας διαδρομής. Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα το κάνω. Ωστόσο, πρόσφατα γνώρισα τον Αλεσάντρο και αυτό το σχέδιο αναπτύχθηκε τόσο σταδιακά κι αυθόρμητα που κι εγώ ο ίδιος ξαναήρθα σε επαφή με τα γεγονότα που αναδύθηκαν στην επιφάνεια, σχεδόν χωρίς να το αντιληφθώ, σιγά σιγά. Σήμερα μπορώ να πω ότι έχω διαμορφώσει…

    Read More…

  • Ανέστης Μπαρμπάτσης, Μπαγιαντέρας, Δημήτρης Γκόγκος, ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    “Κομψό ναυτάκι κι όμορφο και όμοιο με τέρας κάθεται στα Υδραίικα ο Μήτσος Μπαγιαντέρας”   Σχεδόν 100 χρόνια πριν, το 1923, με το στιχάκι αυτό ο Γκόγκος «βαπτίζεται» Μπαγιαντέρας. Ο Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας γεννήθηκε στον Πειραιά το  1903. Μεγαλώνοντας στο Χατζηκυριάκειο, βίωσε την πρώιμη περίοδο της πορείας και της εξέλιξης του «πειραιώτικου» ρεμπέτικου. To πλαίσιο μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε και η μουσική του πορεία τον καθιστούν έναν από τους…

    Read More…

  • Γιώργος Αλτής, Γιάννης Μωραΐτης, Η νύχτα είπε καληνύχτα, ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑ

    Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μετρονόμος η βιογραφία του  δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Γιάννη Μωραΐτη όπως την κατέγραψε ο Γιώργος Αλτής, μελετητής του λαϊκού τραγουδιού και  μπουζουξής ο ίδιος. Με περισσότερα από εξήντα χρόνια, στο πάλκο και τη δισκογραφία,  ο Γιάννης Μωραΐτης έχει διαγράψει λαμπρή καριέρα, παίζοντας δίπλα σε μεγάλους τραγουδιστές και συνθέτες, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Λαύκας, Σταύρος Τζουανάκος, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Σωτηρία Μπέλλου, Στράτος Διονυσίου, Στράτος Παγιουμτζής,  κ.ά….

    Read More…

  • Mάνος Μουντάκης, Το χρονικό της πορείας, του Κώστα Μουντάκη

      Η περίπτωση το Κώστα Μουντάκη, από τους στυλοβάτες της κρητικής μουσικής παράδοσης, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του μέσα από την προσωπική του τέχνη στη λύρα, καταγράφεται στο βιβλίο που υπογράφει ο γιος του Μάνος Μουντάκης «Το χρονικό της πορείας του Κώστα Μουντάκη» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.   «Πορεία και πνεύμα ζωής συνυφασμένα με τον γενέθλιο τόπο, τις ιδιότυπες αρχές του, την αίσθηση, την αντίληψη, τον…

    Read More…

  • Νίκος Φωτόπουλος, Mέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί, Όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου

      Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, το βιβλίο του ποιητή και πανεπιστημιακού Νίκου Φωτόπουλου, «Μέρες αδέσποτες… στο σιδερένιο νησί: όψεις και κοινωνιολογικές προεκτάσεις της ποιητικής του Χρήστου Θηβαίου». Πρόκειται για μια εξαιρετικά περιεκτική προσέγγιση της εικοσάχρονης κειμενικής πορείας του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και ερμηνευτή από το πρώτο του έργο, «Μέρες αδέσποτες» (με τους Συνήθεις Υπόπτους) μέχρι και το πιο πρόσφατο, «Σιδερένιο νησί». Η περίοδος αυτή έχει ταξινομηθεί ερευνητικά και έχει…

    Read More…

  • Σώτος Αλεξίου, Βασίλης Τσιτσάνης, Ο μεγάλος δρόμος

    O Σώτος Αλεξίου όταν δεν σμιλεύει μάρμαρα και πέτρες -γλύπτης σπουδαγμένος στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών είναι- σμιλεύει στο χαρτί τις αναμνήσεις που του χάρισε και τις σκέψεις που συνεχίζει να του χαρίζει η φιλία του με τον «Τσίλα», τον μεγάλο δηλαδή Βασίλη Τσιτσάνη. Σε αυτό το τέταρτο πόνημά του που είναι αφιερωμένο στον ιεροφάντη του ρεμπέτικου ανασκαλεύει τις ρίζες τόσο της οικογένειας του Τρικαλινού, όσο και κάποιων τραγουδιών του….

    Read More…

  • Θανάσης Γιώγλου, Το πάθος και το λάθος, Κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας

    Θανάσης Γιώγλου Το πάθος και το λάθος Κρυφές ιστορίες της ελληνικής δισκογραφίας   ISBN: 978-618-5339-28-9, σελίδες: 106 μέγεθος: 14×21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μαΐος 2019     (…) Ήρθε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου για να παρουσιάσω το πρώτο μου βιβλίο με μια συλλογή από κείμενα που σχετίζονται με άγνωστες ιστορίες, λεπτομέρειες και λάθη της ελληνικής δισκογραφίας, που είδαν για πρώτη φορά το έντυπο ή διαδικτυακό «φως», μέσα από τις έρευνές…

    Read More…

  • Άλκης Αλκαίος, Πατησίων και Παραμυθιού γωνία, Μελοποιημένοι στίχοι

    Άλκης Αλκαίος Πατησίων και Παραμυθιού γωνία Μελοποιημένοι στίχοι   ISBN: 978-618-5339-26-5, σελίδες: 238, μέγεθος: 17×24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μαΐος 2019   Ο Άλκης Αλκαίος, ο ποιητής που παρίστανε τον στιχουργό –σύμφωνα με τον Θάνο Μικρούτσικο–, υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές-στιχουργούς  των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του, διαρκώς ταλαντευόμενοι μεταξύ αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, συμπλέκουν αρμονικά το ερωτικό με το κοινωνικό, ενώ δεσπόζουσα θέση δίνεται –ειδικά κατά την…

    Read More…

  • Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης: Αδέσποτες Μελωδίες. Αείζωοι λαϊκοί καημοί

    Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης: Αδέσποτες Μελωδίες. Αείζωοι λαϊκοί καημοί   ISBΝ: 978-618-5339-22-7 σελίδες 456, μέγεθος: 17×24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Ιανουάριος 2019    Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσιάζουν την νέα δουλειά του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη: «Αδέσποτες Μελωδίες. Αείζωοι λαϊκοί καημοί». Πέρασαν 45 έτη  αφότου ο δημοσιογράφος αποκτά την πρώτη του κασέτα με ηχογραφήσεις αυθεντικών ρεμπέτικων τραγουδιών και μέχρι σήμερα συνεχίζει ν’ ανθολογεί, ν’ ακούει, να μελετά, προπαντός να συμμετέχει στο γλέντι της μεγάλης…

    Read More…

  • Αντώνης Μποσκοΐτης, 18 συνεντεύξεις, Σαν μονόπρακτα

    Αντώνης Μποσκοΐτης 18 συνεντεύξεις Σαν μονόπρακτα   ISBN: 978-618-5339-21-0, σελίδες: 238 μέγεθος: 17×24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Δεκέμβριος 2018     Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο «18 συνεντεύξεις – Σαν μονόπρακτα» του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Μπόσκο (Αντώνης Μποσκοΐτης). Πρόκειται για 18 συνεντεύξεις με 18 αντίστοιχες κορυφαίες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που δημοσιεύθηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο από το 2002 μέχρι το 2018. Μεταξύ τους, η…

    Read More…

  • Γιώργος Αλτής, Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ, Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού από τη δεκατία του ΄50  

    Γιώργος Αλτής Λαϊκά πορτρέτα ΙΙ Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού από τη δεκατία του ΄50     ISBN: 978-618-5339-13-5, σελίδες: 192 μέγεθος: 17×24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Iούνιος 2018      Γιάννης Σταματίου – Σπόρος | Μανώλης Χιώτης                         Δύο μεγάλοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που συνέδεσαν το όνομά τους με τη σύνθεση ή με την εκτέλεση σπουδαίων λαϊκών τραγουδιών κυρίως της δεκαετίας του ’50 είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Ο…

    Read More…

  • Φάνης Μαργαρώνης, Πώς να φτιάξετε ένα ροκ συγκρότημα

    Φάνης Μαργαρώνης Πώς να φτιάξετε ένα ροκ συγκρότημα   ISBN: 978-618-5339-04-3, σελίδες: 118, μέγεθος: 17×24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μάρτιος 2018     Ο Φάνης Μαργαρώνης είναι τραγουδοποιός, ιδρυτικό μέλος και κιθαρίστας των KollektivA. Κόλλησε το μικρόβιο της ρoκ από μικρός και δυσκολεύεται να το ξεπεράσει. Έχουν κυκλοφορήσει καμιά 100αριά τραγούδια του και ανακατεύεται με τα ροκ συγκροτήματα από πάντα. Έχει πολλές άλλες ιδιότητες, οι οποίες όμως είναι μάλλον άσχετες με…

    Read More…

  • Για τον Μάνο Λοΐζο, Μικρές ιστορικές καταγραφές

    Για τον Μάνο Λοΐζο. Μικρές ιστορικές καταγραφές   Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός   ISBN: 978-618-5010-98-0, σελίδες: 80, μέγεθος: 17×24εκ. Xρονολογία πρώτης έκδοσης: Νοέμβριος 2017   Συνθέτης ξεχωριστού διαμετρήματος ο Μάνος Λοΐζος, στον σύντομο βίο του άνοιξε νέους δρόμους με την τέχνη του. Το έργο του, αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου, περνά από γενιά σε γενιά, παραμένοντας ζωντανό και επίκαιρο. Το 2017 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη γέννησή του (22 Οκτωβρίου 1937)…

    Read More…

  • Σπύρος Αραβανής, Μελοποιημένος λόγος, Είκοσι μελετήματα

      Τι είναι αυτό που μπορεί να ενώσει έναν κατεξοχήν ποιητή, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, με έναν καθαρόαιμο φύσει και θέσει ροκ δημιουργό, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος; Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας αναγνωρισμένος θεατρικός συγγραφέας, όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, με μια λαοφιλή λαϊκή τραγουδίστρια, όπως η Ελένη Βιτάλη; Πάνω σε ποιον κοινό κώδικα «συνομιλούν» ένας εμπνευσμένος γελοιογράφος, όπως ο Μποστ, και ένας αναγεννησιακός καλλιτέχνης, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις; Πού…

    Read More…

  • Γιάννης Νεγρεπόντης, Το τραγούδι της σιωπής

    Ο ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης (1930 – 1991), καταπιάστηκε και διακρίθηκε σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, τραγούδι, κριτική, δοκίμιο, χρονογράφημα, σάτιρα, ευθυμογράφημα, παιδικά, ραδιοφωνικό σχόλιο. Στο βιβλίο «Το τραγούδι της σιωπής» συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά, οι μελοποιημένοι στίχοι του και μιλούν για τον ίδιο, ο αδελφός του Μενέλαος Ξυνοτρούλιας, ο Ηρακλής Καρυώτης, (ξάδλεφός του και στέλεχος της ΕΠΟΝ κατά τα χρόνια της Κατοχής), ο Τάκης Ιατρού…

    Read More…

  • Λαϊκά πορτρέτα Ι, Μεγάλοι σολίστες του μπουζουκιού από τη δεκατία του ΄50, Γιώργος Αλτής

    Ανέστης Αθανασίου | Αργύρη Βαμβακάρη | Βασίλη Καραπατάκη Στέλιου Μακρυδάκη | Δημήτρη Στεργίου – Μπέμπη Πέντε μεγάλοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, που συνέδεσαν το όνομά τους με τη σύνθεση ή με την εκτέλεση σπουδαίων λαϊκών τραγουδιών κυρίως της δεκαετίας του ’50 είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου. Ο σολίστας του μπουζουκιού και ερευνητής Γιώργος Αλτής συγκέντρωσε αυθεντικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες για τη ζωή και την καλλιτεχνική δραστηριότητα του Ανέστη Αθανασίου, του…

    Read More…

  • Δημήτρης Μπαγέρης, “Γιώργος Ζωγράφος Θα πούμε το τραγούδι του που ξεκινά απ΄ τον ήλιο”

    «Ο Γιώργος Ζωγράφος ασφαλώς ήταν ταμένος στη μουσική για όλη του τη ζωή. Κυριολεκτικά από την κοιλιά της μάνας του, αφού η σπουδαία τραγουδίστρια μητέρα ίσως θα τραγουδούσε στη Λυρική Σκηνή τους πρώτους μήνες της κύησής του. Το ρεπερτόριό του δεν είναι ατέλειωτο. Και δεν μου φαίνεται να κυνήγησε επιτυχίες και ιδίως συνεργασίες με όποιον λάχει.» Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Μάνος Ελευθερίου τον πρόλογο του βιβλίου τού Δημήτρη…

    Read More…

  • Gail Holst, Mίκης Θοεδωράκης, Μύθος και πολιτική στη σύγχρονη ελληνική μουσική

    Ο αποστασιοποιημένος παρατηρητής προσεγγίζει πιο ψύχραιμα ένα θέμα, μια και η λογική υπερέχει του συναισθήματος. Όταν δε το θέμα αυτό εμπίπτει στο γνωστικό του πεδίο, τότε η προσέγγιση απολαμβάνει τη δυναμική, την αξία και την αρωγή της επιστημοσύνης. Με εφόδιο τις δυο αυτές συνιστώσες, αποστασιοποίηση και επιστημοσύνη, αποπειράθηκε η Gail Holst να αποτιμήσει, προς τα τέλη της δεκαετίας 1970, τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Από τις επισταμένες…

    Read More…

  • Τάσος Λειβαδίτης, Τραγουδάω, όπως τραγουδάει το ποτάμι, Μελοποιημένοι στίχοι

    «στο βάθος η μουσική δεν είναι πάθος ή όνειρο, νοσταλγία ή ρεμβασμός αλλά μια δικαιοσύνη» Στις 30 Οκτωβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατό του Tάσου Λειβαδίτη. Ήδη στο περιοδικό Μετρονόμος παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μελοποιημένο λόγο του ποιητή που ήρθε να συμπληρώσει την ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική (ο ίδιος έπαιζε πιάνο και βιολί) η οποία υπάρχει διάσπαρτη στο έργο του. Το αφιέρωμα αυτό, που επιμελήθηκε…

    Read More…

  • Μάνος Λοΐζος, Απ΄τη μνήμη στην καρδιά Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός

    Ο Μάνος Λοΐζος, στα σαράντα πέντε μόλις χρόνια που έζησε ανάμεσά μας κρατούσε τις ψυχές ολωνών μας, κι άλλοτε τις νανούριζε, άλλοτε τις αλάφιαζε, άλλοτε παιχνιδιάρικα μ’ ένα δελφινάκι τις σεργιανούσε μεσοπέλαγα στου Έρωτα την προσμονή, κι άλλοτε με νότες μπλαβιές, με mal du depart, κερνούσε πικρό γλυκό του κουταλιού… Ένας τέτοιος δημιουργός και οι δημιουργίες του δεν εξαντλούνται, δεν μπορούν να εξαντληθούν, στις 300 σελίδες ενός βιβλίου. Σε όσες…

    Read More…

  • Nίκος Ξυλούρης, …τραγουδαμε για να σμίξουμε τον κόσμο

    Ο Nίκος Ξυλούρης είναι μία από τις πιο οικείες φυσιογνωμίες στην ελληνική μουσική. Αγαπήθηκε απ΄ όλους τους Έλληνες, από τους διανοούμενους μέχρι και τους πιο απλούς και λαϊκούς ανθρώπους. Είχε το πλεονέκτημα ο,τιδήποτε και να τραγουδούσε να το κάνει κτήμα όλων, γεγονός που χαρακτηρίζει μόνο τους πολύ μεγάλους ερμηνευτές. Και αυτό γιατί δεν ήταν απλά ένας μεσολαβητής των τραγουδιών αλλά μύστης μιας τελετουργίας. Είπε , βέβαια, και σπουδαία τραγούδια. Αυτός…

    Read More…

  • Δήμος Μούτσης, Μια φυσαρμόνικα που κλαίει

    Οι στίχοι του Δήμου  Μούτση υπήρχαν πάντα τυπωμένοι στα εσώφυλλα των τριών τελευταίων του έργων των απολύτως «προσωπικών» του. Δείγμα ασφαλώς του πόσο ο ίδιος θεωρεί τους στίχους αυτούς απαραίτητους και αλληλένδετους με τη μουσική του. Ασφαλώς μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως αυτονομημένοι, ως ποιητικά δηλαδή κείμενα. Θα ήταν χρήσιμο για κάθε ακροατή, σήμερα που ο στίχος στο ελληνικό τραγούδι δεινοπαθεί, να σκύψει πάνω σ’ αυτά τα κείμενα και οπωσδήποτε θα…

    Read More…

  • Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Μουσικό σεργιάνι, Άλλα 22 «ρεμπέτικα» πορτρέτα

    Το καινούριο βιβλίο του δημοσιογράφου Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη: «Μουσικό Σεργιάνι. Άλλα 22 “ρεμπέτικα” πορτρέτα» συμπίπτει με την επέτειο των 80 χρόνων από την εμφάνιση της πρώτης κομπανίας με μπουζούκια, που άλλαξε την ροή της λαϊκής μουσικής. Καλοκαίρι του 1934, «Τετράς η ξακουστή, του Πειραιώς», στην μάντρα του Σαραντόπουλου στην Δραπετσώνα (Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Μπάτης). Μετά τα 24 πορτρέτα στους «Μάγκες αλήστου εποχής», (Μετρονόμος, 2005 και…

    Read More…

  • Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Του κυρίου του η φωνή Ιστορία της δισκογραφίας

    Οι εκδόσεις «Μετρονόμος» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Ηλία Βολιότη-Καπετανάκη με τίτλο «Η φωνή του κυρίου του. Ιστορία της δισκογραφίας». Μια πρωτότυπη ξενάγηση στον όμορφο κόσμο του γραμμοφώνου και των «παιδιών» του, που γέμισαν για δεκαετίες τα γλέντια, την ζωή μας, με αμέτρητες όμορφες μελωδίες. Η μεγάλη περιπέτεια της παγκόσμιας, και ιδιαίτερα της ελληνικής δισκογραφίας με επίκεντρο το εργοστάσιο της COLUMBIA στην Ριζούπολη, που το γκρέμισαν, αντί να το κάνουν…

    Read More…

  • Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Μούσα πολύτροπος

    Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης στο νέο βιβλίο του μας καλεί σε ένα άκρως ενδιαφέρον μελωδικό ταξίδι με πρωτοδημοσίευτες αποκαλύψεις. Ενδεικτική σταχυολόγηση εικόνων από την λαϊκή μουσική μας ιστορία:  Οι απαρχές του τραγουδιού από τους αρχαιοελληνικούς τρόπους στα αραβοπερσικά μακάμια, στους βυζαντινούς ήχους και στα μυστήρια «ρεμπέτικα» καραντουζένια. Οι μουσικές διεργασίες στην εκκλησιαστική και κοσμική μουσική του Βυζαντίου. Οι Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης και οι ασίκηδες της…

    Read More…

  • Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Μάγκες αλήστου εποχής 24 «ρεμπέτικα» πορτρέτα

    «Μάγκες Αλήστου Εποχής»  είναι ο τίτλος του καινούριου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη. Είκοσι τέσσερα «ρεμπέτικα» πορτρέτα, όσα και τα ελληνικά γράμματα. Το ζηλευτό αλφάβητο της λαϊκής ελληνικής μουσικής. Σκόρπια, ευτυχώς όχι λίγα, συναπαντήματα με σκονισμένες αλλοτινές εικόνες, κάδρα με πρόσωπα θρυλικά μα τόσο άγνωστα στον πλατύ κοινό. «Μάγκες Αλήστου Εποχής» που μας γαλούχησαν με τραγούδια, προίκισαν τον κόσμο ολόκληρο με το πιο όμορφο στον 20ο…

    Read More…