Βασίλης Κασούρας – Γιάννης Κολοβός, Ολιγόχορδα

Κλασική οργανική μουσική Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης

 

Μια νέα και σπάνια μουσική παραγωγή κυκλοφορεί από τον Μετρονόμο. Πρόκειται για τα «Ολιγόχορδα», μια συλλογή με μουσικές Ελλήνων συνθετών της Κωνσταντινούπολης.
Οι δύο σολίστες της παραγωγής, ο Βασίλης Κασούρας (ούτι) και ο Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο) αναλαμβάνουν να μας μυήσουν στη μουσική ατμόσφαιρα της Πόλης, αποτίοντας φόρο τιμής στους Ρωμιούς συνθέτες που ζούσαν και δημιουργούσαν στην Κωνσταντινούπολη, τη χρονική περίοδο από τον 17ο αιώνα έως και τα μέσα του 20ούαιώνα.
Η Πόλη λειτουργούσε για αιώνες ως σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Υπήρξε ένα μοναδικό «χωνευτήρι», όπου πολλά έθνη επέδρασαν με τις μουσικές τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας ζωντανής και μοναδικής παράδοσης. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά γόνιμο περιβάλλον, ήταν αρκετοί οι Ρωμιοί που συνέθεσαν τα ολοκληρωμένα μουσικά έργα, που αναλαμβάνει να μας γνωρίσει το ντουέτο των Κασούρα – Κολοβού.
Το κυριότερο γνώρισμα του ντουέτου είναι η αμεσότητα του ήχου που ελευθερώνεται από τα δύο όργανα, η οποία αποτελεί και βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μουσικής. Κάποιες φορές, ο ήχος είναι πληθωρικός και γεμάτος – αποτέλεσμα άρτιας τεχνικής και εμπνευσμένης εκτέλεσης – και άλλοτε, όπως ο συνθέτης το υπαγορεύει, λιτός και καθαρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι o συνδυασμός των συγκεκριμένων οργάνων εμφανίζεται για πρώτη φορά στο μουσικό στερέωμα, καθώς ο συγκεκριμένος ήχος απαιτεί έντονη και μακροχρόνια μελέτη. Αυτό, όμως, το άκουσμα, δοσμένο μέσα από λίγες χορδές, είναι τόσο πλούσιο ως προς την ιδιομορφία και την ποιότητά του, που μπορεί να συγκλονίσει και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

Ο Γιάννης Κολοβός γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Έρχεται στην Θεσσαλονίκη όπου ζει ακόμα και σήμερα. Σπουδάζει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αποφοιτάει σαν διπλωματούχος στα ανώτερα θεωρικά. Όργανο αναφοράς το Κόντρα μπάσο. Εμφανίζεται σαν μουσικός, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους καλλιτέχνες και ερμηνευτές, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, υπηρετώντας σχεδόν όλα τα είδη της μουσικής. Συμμετέχει σε πάρα πολλές ηχογραφήσεις δίσκων που κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή του στην πρώτη ηχογράφηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 1977, στο πρώτο στούντιο που δημιουργήθηκε στην πόλη από τον Νίκο Παπάζογλου.
KAΣOYPAΣ BAΣIΛΗΣ

Ο Βασίλης Κασούρας εστιάζει τη μελέτη του στη γραπτή και προφορική μουσική παράδοση της Βόρειο Ανατολικής Μεσογείου με όργανα αναφοράς το Ούτι, το Λαούτο και τον Ταμπουρά. Είναι διπλωματούχος στη Βυζαντινή μουσική. Στη διάρκεια της μακρόχρονης μουσικής του διαδρομής εμφανίζεται σαν σολίστ αλλά και σαν ερμηνευτής στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), όπου και συνεργάζεται με επιφανείς και καταξιωμένους μουσικούς και ερμηνευτές. Ακόμα, διδάσκει σε ανώτερα και ανώτατα μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, συγγράφει μουσικά βιβλία (κυκλοφορούν ήδη τέσσερα), συνθέτει μουσική (κυκλοφορούν ήδη τέσσερες μουσικές παραγωγές με προσωπικές του συνθέσεις και ερμηνείες), διευθύνει παραδοσιακές ορχήστρες, διευθύνει χορωδίες, επιμελείται και ενορχηστρώνει δισκογραφικές μουσικές παραγωγές.

Δείτε Ακόμη