Γιάννης Νεγρεπόντης, Το τραγούδι της σιωπής

Μελοποιημένοι στίχοι ISBN: 978-618-5010-53-9, σελίδες: 147, σχήμα: 17x24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μάιος 2016

Ο ποιητής Γιάννης Νεγρεπόντης (1930 – 1991), καταπιάστηκε και διακρίθηκε σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, τραγούδι, κριτική, δοκίμιο, χρονογράφημα, σάτιρα, ευθυμογράφημα, παιδικά, ραδιοφωνικό σχόλιο.
Στο βιβλίο «Το τραγούδι της σιωπής» συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά, οι μελοποιημένοι στίχοι του και μιλούν για τον ίδιο, ο αδελφός του Μενέλαος Ξυνοτρούλιας, ο Ηρακλής Καρυώτης, (ξάδλεφός του και στέλεχος της ΕΠΟΝ κατά τα χρόνια της Κατοχής), ο Τάκης Ιατρού (συνεξόριστός του στο Παρθένι της Λέρου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας), ο Γιάννης Μπανιάς (1932-2012), η Δήμητρα Δημητρά (υπεύθυνη του αρχείου Γ. Νεγρεπόντη), ο Χρήστος Λεοντής και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.
Οι φωτογραφίες της έκδοσης είναι από το αρχείο Γιάννη Νεγρεπόντη και το εξώφυλλο σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης.

Ο Γιάννης Νεγρεπόντης, από τους πρωτοπόρους της «πολιτιστικής επανάστασης» της δεκαετίας του ’60, έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» (που τελειώνει με το σύνθημα «δεν θα περάσει ο φασισμός») και «Τρίτος παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά Νέγρικα, που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Ήταν τα τραγούδια που έγιναν αρχικά γνωστά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν -απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα, στα χρόνια της δικτατορίας.
Η ικανότητα του Νεγρεπόντη να περνάει μηνύματα, χωρίς να είναι κραυγαλέος και ευκαιριακός, καταφάνηκε και στα κατοπινά χρόνια με τα Μικροαστικά και τα Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας» -πολυτραγουδισμένα επίσης- που έντυσε μουσικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Τα Μικροαστικά γνώρισαν επιτυχία και ως σατιρικό θεατρικό έργο.
Ένα ακόμη ποιητικό του έργο, το Φυλάττειν Θερμοπύλας, που έγραψε όντας εξόριστος στην απριλιανή δικτατορία, με σαφές αντιδικτατορικό περιεχόμενο, μελοποίησε, υπό μορφή ορατορίου ο Χρήστος Λεοντής.

Δημήτρης Γκιώνης
(Από τον πρόλογο του βιβλίου)

Δείτε Ακόμη