Για τον Μάνο Λοΐζο, Μικρές ιστορικές καταγραφές

Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός ISBN: 978-618-5010-98-0, σελίδες: 80, μέγεθος: 17x24εκ. Xρονολογία πρώτης έκδοσης: Νοέμβριος 2017

Για τον Μάνο Λοΐζο.

Μικρές ιστορικές καταγραφές

 

Επιμέλεια: Θανάσης Συλιβός

 

ISBN: 978-618-5010-98-0, σελίδες: 80, μέγεθος: 17×24εκ. Xρονολογία πρώτης έκδοσης: Νοέμβριος 2017

 

Συνθέτης ξεχωριστού διαμετρήματος ο Μάνος Λοΐζος, στον σύντομο βίο του άνοιξε νέους δρόμους με την τέχνη του. Το έργο του, αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου, περνά από γενιά σε γενιά, παραμένοντας ζωντανό και επίκαιρο.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη γέννησή του (22 Οκτωβρίου 1937) και 35 από τον θάνατό του (17 Σεπτεμβρίου 1982).

Οι εκδόσεις Μετρονόμος, τιμώντας τον σημαντικό δημιουργό που πέρασε απ’ τη μνήμη στην καρδιά, παρουσιάζουν την έκδοση «Μάνος Λοΐζος. Μικρές ιστορικές καταγραφές.»

Τα κείμενα από φίλους και συνεργάτες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο δημοσιεύτηκαν στο πρόγραμμα της συναυλίας η οποία δόθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Σεπτέμβριο του 1985 για τα τρία χρόνια απουσίας του συνθέτη. Η ιδέα γι’ αυτό ήταν της Μάρως Λοΐζου. Το σημείωμα εκείνης της έκδοσης έγραφε:

 

Στα 45 χρόνια της ζωής του ο Μάνος Λοΐζος, όπως και ο καθένας μας άλλωστε, δόθηκε και πάρθηκε απ’ τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν, φίλους και συνεργάτες. Σε καθέναν απ’ αυτούς ο Μάνος έδωσε λίγη απ’ την ψυχή του και φεύγοντας πήρε ένα κομμάτι απ’ την δική τους. Απ’ αυτούς που είναι ακόμη ζωντανοί και τον θυμούνται ζητήθηκε –πράγμα αφάνταστα δύσκολο– να εκφράσουν με λέξεις αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του που αυτοί είδαν, σε μια προσπάθεια συγκόλλησης της σπασμένης εικόνας, τώρα που τα τρία χρόνια από τον θάνατό του βαθαίνουν όλο και περισσότερο το ρήγμα που άνοιξε στις 17 Σεπτέμβρη 1982.

 

Στην παρούσα έκδοση που επιμελήθηκε ο Θανάνης Συλιβός και σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης, προστέθηκαν η αναλυτική εργογραφία του Μάνου Λοΐζου (μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, δισκογραφία), χρονολόγιο από τον Γιώργο Τσάμπρα και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που βρέθηκε στο αρχείο του από την κόρη του Μυρσίνη.

Δείτε Ακόμη