Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης, Μάγκες αλήστου εποχής 24 «ρεμπέτικα» πορτρέτα

ISBN: 978-960-88528-0-8, σελίδες: 371, μέγεθος: 17x24εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Απρίλιος 2005. Δεύτερη έκδοση: 2010 (σκληρό εξώφυλλο)

«Μάγκες Αλήστου Εποχής»  είναι ο τίτλος του καινούριου βιβλίου του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη. Είκοσι τέσσερα «ρεμπέτικα» πορτρέτα, όσα και τα ελληνικά γράμματα. Το ζηλευτό αλφάβητο της λαϊκής ελληνικής μουσικής. Σκόρπια, ευτυχώς όχι λίγα, συναπαντήματα με σκονισμένες αλλοτινές εικόνες, κάδρα με πρόσωπα θρυλικά μα τόσο άγνωστα στον πλατύ κοινό. «Μάγκες Αλήστου Εποχής» που μας γαλούχησαν με τραγούδια, προίκισαν τον κόσμο ολόκληρο με το πιο όμορφο στον 20ο αιώνα έργο μελωδικού πολιτισμού. Σπονδή στην μνήμη όσων τ’ άσματα είναι πάντα στα χείλη, κυρίως στην καρδιά μας μα πέπλο λήθης σκέπασε τον βίο και την πολιτεία τους. Λες και έζησαν σε αρχαίο κι όχι σύγχρονο καιρό.
Πρωτοδημοσίευτα στοιχεία για άλλους μερακλήδες που άλλαξαν την πορεία της λαϊκής μας μουσικής: Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής, Γιώργος Κάβουρας, Βαγγέλης Παπάζογλου, μέσα από τις αφηγήσεις των δικών τους ανθρώπων. Οι τελευταίες συναυλίες του Γιώργου Θεολογίτη-Κατσαρού. Αποκαλυπτικά κείμενα για την «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη και για τις μελωδικές μεταλλάξεις του Απόστολου Καλδάρα.
Μοναδικοί τραγουδιστές: Πρόδρομος Τσαουσάκης, Στέλλα Χασκίλ, Γιάννης Μπερνιδάκης-Μπαξεβάνης, Κώστας Χατζηχρήστος-Τσανάκος. Ο θρυλικός λυράρης Ανδρέας Ροδινός και ο σύντεκνός του Στέλιος Φουσταλιέρης. Ο ευπατρίδης του «ρεμπέτικου» Γιώργος Μητσάκης, οι «ξεχασμένοι» Κώστας Κανούλας, Σταύρος Παντελίδης, Τόλης Εσδράς. Οικογένειες μουσικών που χάραξαν με το παίξιμό τους την πορεία του τραγουδιού όπως ο Μανώλης και η Ευαγγελία Μαργαρώνη. Ο τρυφερός …καϊξής Απόστολος Χατζηχρήστος και το βιολί του «ρεμπέτικου» Δημήτρης Σέμσης-Σαλονικιός. Ο Σπύρος Καλφόπουλος το τελευταίο άστρο πριν το ινδικό σκοτάδι και ο σαρκαστικός Χοντρο – Νάκος.
Δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα μεράκια από την ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα. Το θρυλικό κρασοπουλειό «Η Σκάλα» του Μιλάνου στον Βόλο, το παλιότερο λαϊκό ψυχαγωγείο της Ελλάδας.
Σαν επίμετρο, οι «Μάγκες Αλήστου Εποχής» κλείνουν με μια ακόμα πρωτότυπη μονογραφία: Γιώργος Κοντογεωργίου, ο πιονιέρος που κατασκεύασε το πρώτο ραδιόφωνο στην χώρα μας καθώς επίσης και τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Δείτε Ακόμη