Θωμάς Βενάκης, Ρουμπίνι και ζαφείρι μου

«Ρουμπίνι και ζαφείρι μου» τιτλοφορείται ο πρώτος δίσκος ακτίνας (cd) με μικρασιάτικα τραγούδια από το δημιουργό, ερμηνευτή και στιχουργό, τον Κρητικό,  Θωμά Βενάκη. Επιτέλους θα πουν όσοι χρόνια τώρα τον γνωρίζουν και δεν έχουν άδικο. Ο δίσκος αυτός τους δικαιώνει.
Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και ένα οργανικό. Από αυτά, τα περισσότερα είναι από τη συλλογή του  Μεγάλου Δασκάλου της Εθνικής μας Μουσικής, αείμνηστου Σίμωνος Καρά. Τα 4 κυκλοφορούν σε δίσκο για πρώτη φορά, σε ένα τους στίχους έχει γράψει ο Θωμάς Βενάκης και τους ερμηνεύει με το ανάλογο ήθος σε γνωστό μικρασιάτικο σκοπό.
Συνεργάζεται με τους δεξιοτέχνες μουσικούς: Μανώλη Καρπάθιο – κανονάκι, ο οποίος έχει και τη μουσική επιμέλεια του δίσκου, Στρατή Ψαραδέλη – πολίτικη λύρα, Περικλή  Παπαπετρόπουλο –  πολίτικο λαούτο, και Γιώργη Τζανέτο – κρουστά.
Τα μουσικά κομμάτια συνοδεύουν τρία εξαιρετικά κείμενα. Τα δυο ανήκουν στους βαθείς γνώστες και εξαιρετικούς ερμηνευτές της Βυζαντινής και Παραδοσιακής μας Μουσικής: τον Πρωτοπρεσβύτερο και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο  της Μητροπόλεως Κηφισίας,  Αμαρουσίου και Ωρωπού πατέρα Χρίστο Κυριακόπουλο και τον  πολυγραφότατο  ερευνητή και καθηγητή της  Εθνικής μας Μουσικής κύριο Κωνσταντίνο Μάρκο. Το τρίτο ανήκει στον δημιουργό και ερμηνευτή Θωμά Βενάκη.
Όσοι διαβάσουν τα κείμενα και ακούσουν το δίσκο  θα διερωτηθούν  αν πρόκειται για ένα μουσικό ποίημα  ή για ένα ποιητικό  μουσικό έργο. Σίγουρα θα διαπιστώσουν ότι πρόκειται και για τα δύο. Οι συμμετέχοντες εξασφαλίζουν του Λόγου το Αληθές.

Ο πατήρ Χρίστος Κυριακόπουλος στο «Φίλιον  Δώρημά του» αναφέρει:
«Ο αγαπητός και εκλεκτός φίλος Θωμάς Βενάκης, γέννημα και θρέμμα της λεβεντογέννας Κρήτης, αλλά με Μικρασιατικές καταβολάδες και φλέβες της ελληνικής ανατολής, με τα τραγούδια που ερμηνεύει σ’ αυτό τον ψηφιακό δίσκο καταθέτει την έκφραση της ψυχής του. Τα προσφέρει και τα παραδίδει ‘‘σ’ αναθρώπους που ’χουνε καρδιά, τη λεβεντιά περίσσια’’, για να θυμούνται και να τιμούν  ‘‘χώματα ματωμένα’’».

Ο  διακεκριμένος  μουσικολόγος και συγγραφέας κύριος Κωνσταντίνος Μάρκος, στην περισπούδαστη μελέτη του, που κοσμεί  αυτό το μουσικό έργο, αναφέρεται διεξοδικά  στον πολιτισμό και την ιστορία της μουσικής παραδόσεως του μικρασιατικού  ελληνισμού από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, και καταλήγει:
«Στον τομέα αυτής της μουσικής παραδόσεως, που τα νεώτερα χρόνια ευτυχώς βρέθηκαν αξιόλογοι εργάτες-Μικρασιάτες και μη- με άριστα αποτελέσματα, έρχεται να δώσει το παρόν του και ο μετά χείρας δίσκος ακτίνων του μουσικού κ. Θωμά Βενάκη που με μεράκι πραγματοποίησε, συμβάλλων και αυτός, ως εργάτης δόκιμος στο μεγάλο και λαμπρό μικρασιατικό μουσικό πλούτο».

Στο κείμενό του, που περιλαμβάνεται στο ένθετο του δίσκου αυτού, ο Βενάκης πλέκει περίτεχνα τον δεκαπεντασύλλαβο στίχο, με τη μαντινάδα και τους στίχους από τον Ερωτόκριτο και μας παραδίδει, ένα λυρικό, ποιητικό κείμενο.

Αντί  βιογραφικού παρατίθεται απόσπασμα από το παραπάνω κείμενο :
«Για να καλύψω το ενδιαφέρον σας, σάς γνωρίζω ότι γεννήθηκα στο χωριό Ζουρίδι της επαρχίας Ρεθύμνης στην Κρήτη. Αναθράφηκα κυριολεκτικά με τον Ερωτόκριτο και το Ριζίτικο τραγούδι, που τραγουδούσε ο Μέγας Δάσκαλός μου και Άρχοντας Πατέρας μου. Μεγάλωσα και θέριεψα με τα αρχέγονα και αιώνια ακούσματα από την αρχαγγελική φωνή του και το λυρικό του λόγο. Μετά τα φτωχικά γυμνασιακά μου χρόνια και τα επίσης φτωχικά φοιτητικά μου χρόνια στο τμήμα Χημικών του Πανεπιστημίου Πατρών, συνέχισα μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης με την απόκτηση του Διδακτορικού μου στη Χημεία. Τώρα είμαι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Αποτέλεσμα της Ισόβιας Σπουδής και Έρευνάς μου στη Μουσική είναι το Έργο που κρατάτε στα χέρια σας. Ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια».

Δείτε Ακόμη