Μαρία Θωίδου, Η αλήθεια είναι δύο

 

Η Αλήθεια είναι δύο είναι ο τίτλος του πέμπτου κατά σειρά προσωπικού cd της Μαρίας Θωίδου.
Δύο ηχογραφήσεις από δύο διαφορετικές εποχές, αλλά και δύο μουσικά σχήματα, οι Xαμένοι Eραστές και οι Drasta, εναλλάσσονται γύρω από την τραγουδοποιητική αφήγηση της Μαρίας Θωίδου.

Το 2009, οι Xαμένοι Eραστές μπήκαν στο στούντιο Royal Alzheimer στη Θεσσαλονίκη (Θύμιος Ατζακάς: κιθάρα, ούτι, παραγωγή, Κυριάκος Ταπάκης: μπάσο, Λουκάς Μεταξάς: κρουστά, Κώστας Ράπτης: μπαγιάν, Νίκος Παραουλάκης: νέυ), εμπλουτίζοντας και συμπληρώνοντας την έμπνευση της τραγουδοποιού μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια συνεργασίας.

Ακολουθούν χρονικά οι Drasta, (συνεργασία από το  2010 μέχρι σήμερα) με μια ηχογράφηση που κρατά από το 2013 ως το 2016 στο στούντιο Cue Productions (Φίλιππος Κωσταβέλης: πιάνο, ο αξέχαστος Νίκος Ψοφογιώργος: τύμπανα, James Willy: σαξόφωνο, Αγαμέμνων Μάρδας: κοντραμπάσο). Μαζί με τη ζεστή και πολύπλευρης αισθητικής τραγουδιστική παρουσία της Μαρίας Θωίδου συνταιριάζεται η δροσερή και προικισμένη φωνή της Έλσας Μουρατίδου: οι δύο φωνές γλιστρούν η μία μέσα στην άλλη με μοναδική σύμπνοια.

Τα τραγούδια από τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, δένουν μεταξύ τους και ρέουν αβίαστα μέσα σε ένα κλίμα αυτοσχεδιασμού και μουσικής πολυχρωμίας, σαν να πρόκειται για έναν ενιαίο κύκλο τραγουδιών που ξεπερνά δημιουργικά τις αντιθέσεις και τις στιλιστικές διαφορές των δύο
παραγωγών.

«Η αλήθεια είναι δύο ερωτήσεις μαζί. Είναι μια απάντηση με δύο ερωτήσεις»

Οι στίχοι της Μαρίας Θωίδου γεννούν ερωτηματικά, καταγράφουν συναισθήματα. Ο λόγος  άλλοτε τραγουδιέται απλά σαν μία μπαλάντα ή ένα λαϊκό τραγούδι κι άλλοτε πολύπλοκα σε ελεύθερη μορφή, αφήνοντας μεγάλα μέρη με οργανική μουσική ανάπτυξη και επιτρέποντας την απαγγελία ή το φωνητικό αυτοσχεδιασμό.
Ήχοι διάσπαρτοι ξεφυτρώνουν από τις μελωδίες, λόγια που μιλούν για την αλήθεια αλλά και για το φόβο που γίνεται δύναμη, για τη νοσταλγία ή τον πόθο, την ελπίδα, την επιστροφή. Όλα αυτά συνιστούν μία θηλυκή γραφή γεμάτη αισθησιασμό και φαντασία, ποίηση και ειλικρίνεια.

Το εξώφυλλο κοσμείται από το έργο του ζωγράφου – εικαστικού Λάκη Μουρατίδη  και η γραφιστική επιμέλεια είναι της Φωτεινής Φιλοξενίδου.
Η μετάφραση των στίχων στα αγγλικά έγινε από τη Μένια Τρέντσιου.

 

Δείτε Ακόμη