Μιχάλης Λουκοβίκας – Άρης Αλεξάνδρου, Το xρυσάφι τ’ oυρανού

Ο Θρακιώτης Μιχάλης Λουκοβίκας μελοποίησε Άρη Αλεξάνδρου, ταξιδεύοντας από τη Δύση στην Ανατολή παρέα με 35 εκπληκτικούς μουσικούς – όπως οι Ross Daly, Γιώργος Ανδρέου, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Κώστας Θεοδώρου, Παναγιώτης Κουτσούρας, Χάρης Λαμπράκης, Κώστας Μερετάκης, Αναστάσης Μισυρλής, Δημήτρης Μπασλάμ, Θανάσης Μπιλιλής, Δημήτρης Μυστακίδης, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Ζιάντ Ρατζάμπ, Αγγελίνα Τκάτσεβα, Απόστολος Τσαρδάκας – συν δυο τραγουδιστές: την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Ανδρέα Καρακότα.

Πρόκειται για περιηγήσεις στον χώρο και τον χρόνο, περνώντας από χώρα σε χώρα, από το ένα είδος μουσικής στο άλλο, με μετατροπίες και μουσικές γέφυρες: από την Ελλάδα περνούμε στο blues και από το baroque στο rock, από την Ιταλία και τον Verdi στην Ισπανία και το flamenco, από την Ρωσία και τον Μουσόργσκη στον Beethoven και τον Bach, και από το ρεμπέτικο, τη βυζαντινή μουσική και τη δημοτική μας παράδοση στην “τροπική” μουσική τής Ανατολής, λαϊκή και λόγια.

Ανοιχτοί ορίζοντες παντού – όσο κλειστός κι αν ήταν “εκατέρωθεν” ο “ορίζοντας” για τον Άρη στην εξορία ή την φυλακή. Πάντα ελεύθερος, ενεργώντας κατά τα ένδον ρήματά του: “Φίλε ἤ αντίπαλε μην τ’ ἀναγγείλεις πουθενά. Δεσμώτης τῇδε ἳσταμαι τοῖς ἔνδον ῥήμασι πειθόμενος”, έγραψε στην “Υποσημείωσή” του, παραφράζοντας το περίφημο σιμωνίδειο επίγραμμα των Θερμοπυλών. Και με μια βαθιά πίστη στον άνθρωπο του μέλλοντος: “Αν κατόρθωνα να ρίξω και τον ελάχιστο κόκκο τσιμέντου για να στρωθεί ο δρόμος από τον homo sapiens στον homo humanus, θα έλεγα πως η ζωή μου δεν πήγε του κάκου”…
Κτήμα Φυλακής

Κάθε αυγή και κάθε δύση
μαζεύω το χρυσάφι τ’ ουρανού
και το σφραγίζω
σε προφίλ
με το πραγματικό
τ’ αληθινό μου
πρόσωπο.
Με την ελευθερία μου
ένα χρυσάφι μη δεκτόν παρά τοις εμπόροις
πληρώνω κάθε νύχτα
το πρόσκαιρό μου
κτήμα τάφου.

Δείτε Ακόμη