Πηγή Λυκούδη, Ο πόνος όλου του Κόσμου

ISBN: 978-618-5010-96-6, σελίδες: 120, μέγεθος: 14x21εκ.Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Νοέμβριος 2017

 

Ποίηση: Γιωσέφ Ελιγιά, Πάουλ Τσελάν

Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου

Αφήγηση Γρηγόρης Βαλτινός

Σε αυτό το CD – βιβλίο συναντιούνται δύο μεγάλοι ποιητές, ο Ρωμανιώτης Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) από τα Γιάννενα, με πολυδιάστατη προσφορά στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, και ο γερμανόφωνος Ρουμάνος Πάουλ Τσέλαν (Paul Celan, 1920-1950), επιζήσας του Ολοκαυτώματος, ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές του 20ού αιώνα.

Το έργο των δύο ποιητών, μέσα από τον «Πόνο όλου του Κόσμου», μελοποιημένο με ευαισθησία από την Πηγή Λυκούδη, λειτουργεί σαν καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Αποτελεί μια αντίδραση στο σήμερα, όπου η καθημερινότητα, διεθνώς, χαρακτηρίζεται από την απαξίωση των θεσμών και της ανθρώπινης υπόστασης, την υποβάθμιση ιστορικών γεγονότων και πράξεων μαζικής εκτεταμένης βίας που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι εξαιρετικά καλαίσθητες σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) εκτός από τα μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα της Πηγής Λυκούδη, της Νένας Βενετσάνου, του Γιώργου Μονεμβασίτη, του Λέων Ναρ, της Ελένης Κουρμαντζή και της Ιωάννας Αβραμίδου.

Δείτε Ακόμη