Σπύρος Ἀραβανής, Θραύσματα

ISBN: 978-618-5010-49-2 (Ποιείν 12), σελίδες: 72, μέγεθος: 12x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Δεκέμβριος 2016

To 13o βιβλίο της Σειράς Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος είναι τα «Θραύσματα» του Σπύρου Αραβανή. Πρόκειται για μια σειρά 95 τρίστιχων τα οποία άλλοτε με μορφή ποιητική, άλλοτε με ύφος στοχαστικό, άλλοτε μέσω της σαρκαστικής γλώσσας και άλλοτε με καθαρά αφοριστικό χαρακτήρα πραγματεύονται τα διαχρονικά θέματα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και κοινωνικής εμπειρίας όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η μνήμη, η παιδική ηλικία, η διδασκαλία, η πολιτική, η έμπνευση, η τέχνη κ.ά. Τα αποφθεγματικά τρίστιχα των «Θραυσμάτων» με επιρροές από τους σπουδαίους μάστορες του είδους (Μπασό, Λα Ροσφουκώ, Γκαίτε, Νίτσε, Βαλερύ, Λετς, Κάφκα, Ουάιλντ, Πόρτσια κ.ά.) μεταφράστηκαν στα αγγλικά από τον ποιητή-μεταφραστή, Γιάννη Γκούμα, σχεδιάστηκαν τυπογραφικά και σελιδοποιήθηκαν από τον ποιητή- μεταφραστή, Βασίλη Λαλιώτη, φιλίας χάριν.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Αραβανής γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και είναι διδάκτορας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο ΑΘηνών). (Συν)εργάζεται ως δημοσιογράφος. Είναι μέλoς της συντακτικής ομάδας των μουσικών περιοδικών www.musicheaven.gr και www.musicpaper.gr. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά (Δίφωνο, Μετρονόμος, Όασις, «Βιβλιοθήκη» Ελευθεροτυπίας, Καλειδοσκόπιo κ.ά.).
Είναι εκδότης της Επιθεώρησης Ποιητικής Τέχνης, Ποιείν, www.poiein.gr και επιμελείται την ποιητική Σειρά Ποιείν των εκδόσεων Μετρονόμος καθώς και τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ποιείν Radio» στην  www.ertopen.com, 106,7  FM κάθε Σάββατο 17:00-19:00.
Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά («Εντευκτήριο», «Ποιητική», «Πλανόδιον», «Οδός Πανός», «Κουκούτσι», «Osiris» (Αμερική), «HQ-Poetry Magazine» (Αγγλία) κ.ά.)

Εργογραφία
Η Ανοσία της Άγνοιας, ποίηση, Οδός Πανός, 2008
Η Ιστορία ενός Ανθρώπου, ποίηση, Μετρονόμος, 2011.
Πέντε Αστικές Ωδές, στίχοι, Ενδυμίων 2013 (e-book)
Πολυπολιτισμική Ταυτότητα και Λογοτεχνία/ Μια συγκριτική θεώρηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών Α’ βαθμιας Εκπαίδευσης, 2003 & 2011, Διάδραση 2015
Θραύσματα, ποιητικοί αφορισμοί, Σειρά Ποιείν, Μετρονόμος, 2015

Δείτε Ακόμη