Ψαραντώνης, Χρέος, Μιχάλης Πρεπόνης

«Χρέος» είναι ο τίτλος της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς του Μιχάλη Πρεπόνη την οποία ερμηνεύει ο ανεπανάληπτος Ψαραντώνης.

Μετά την μελοποίηση 16 τραγουδιών σε ποίηση του Νίκου Καρούζου με τίτλο «Η νύχτα με συμφέρει» (2017) και που ερμηνεύει ο ίδιος ο συνθέτης, έρχεται σήμερα να παρουσιάσει 9 τραγούδια, 6 από τα οποία είναι σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργου Σεφέρη, και Οδυσσέα Ελύτη.

Η γνωριμία του συνθέτη με τον Ανωγειανό ερμηνευτή και λυράρη έγινε το καλοκαίρι του 2016, στη Λυγαριά της Κρήτης, όπου σε μια συνάντηση ο Μιχάλης Πρεπόνης παρουσίασε δύο συνθέσεις του. Τότε ο Ψαραντώνης είχε πει: «Θα το πω, γιατί πρέπει» . Αναφερόταν στην μελοποίηση των «Τειχών» που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και το ύφος της σύνθεσης είναι πάνω στο κρητικό ιδίωμα.

Ο τίτλος των δισκογραφημένων τραγουδιών προέκυψε αναπόφευκτα, καθότι ένα εκ των τραγουδιών (σε ποίηση Νίκου Καζαντζάκη-ασκητική), έχει τον τίτλο «Χρέος».

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έχει ως σκοπό να δέσει την δωρικότητα της Κρητικής αλλά και της Ηπειρώτικης παράδοσης (κατάγομαι από τα Γιάννενα) με την πολυφωνία του πιάνου, η οποία ενισχύεται και απλώνει με την κίνηση των τυμπάνων και το βαθύ άγγιγμα του κοντραμπάσου. Το εύρος των αρμονικών της φωνής του Ψαραντώνη επιτρέπει στα πνευστά και στα έγχορδα να πλέξουν την δικιά τους ιστορία στα τραγούδια.

 

Track list:

1. Εισαγωγή (ορχηστρικό)

2. Δεύτερο χρέος

Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)

3. Α΄ Σαντορίνη

Γιώργος Σεφέρης «Γυμνοπαιδία» (απόσπασμα)

4. Τείχη

Κ. Π . Καβάφης «Τείχη»

5. Α΄ Σκαλοπάτι: Εγώ

Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)

6. Οι δύο παράδεισοι

Οδυσσέας Ελύτης «Τα ρω του έρωτα»

7. Το όραμα

Νίκος Καζαντζάκης «Ασκητική» (απόσπασμα)

8. Αποστροφή

Στίχοι: Μιχάλης Πρεπόνης

9. Κουζουλός

Στίχοι: Μιχάλης Πρεπόνης

10. Χίλιοι δρόμοι

Στίχοι: Βασίλης Ευφροσυνίδης

 

Ερμηνεία: Ψαραντώνης

(Στα τραγούδια «Δεύτερο χρέος», «Το όραμα», «Αποστροφή» και «Κουζουλός» συμμετέχει ο Μιχάλης Πρεπόνης)

Δείτε Ακόμη