Τεύχος 67, Ο μελοποιημένος Μανόλης Αναγνωστάκης

Επιμέλεια: Σπύρος Αραβανής, Ηρακλής Οικονόμου, Θανάσης Συλιβός

Ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, στρατευμένος στην Αριστερά από τη νεανική του ηλικία, συνδύασε την πολιτική πράξη με την ποιητική δημιουργία. Είναι σημαντικό πως η στάση ζωή του και η πολιτική του ανησυχία δεν χειραγώγησαν την ποίησή του, αλλά την διαπέρασαν γόνιμα.

Όπως σημειώνει ο Γιώργος Μαρκόπουλος, «Τα ποιήματά του εκπέμπουν ένα ήθος πάνω απ’ όλα, σπάνιο και μοναδικό» και «σε μεγάλο βαθμό είναι τρυφερά ερωτικός. τόσο, που είμαι σίγουρος ότι ο μόνιμος περιορισμός που του έχουμε επιβάλει, με το να τον κατατάσσουμε κατ’ αποκλειστικότητα στον χώρο μιας ποίησης η οποία είναι προσανατολισμένη σε ένα ειδικό πολιτικοκοινωνικό στίγμα, στερεί από μεν τον ίδιο μιαν άλλη ακόμη διάσταση του έργου του, από εμάς δε την πλήρη απόλαυσή του». (Περιοδικό Η λέξη, τχ. 186, Οκτ.-Δεκ.2005)

«Κατά καιρούς μ’ έχουν χαρακτηρίσει καθαρά πολιτικό ποιητή. Προσωπικά δεν νομίζω ότι είμαι πολιτικός ποιητής. Είμαι ερωτικός και πολιτικός μαζί. Συνδυάζονται αυτά τα δύο», έλεγε ο ίδιος (μιλώντας το 1992 στον Μισέλ Φάις, στον μονόλογο-συνέντευξή του που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του με τίτλο Είμαι αριστερόχειρ, ουσιαστικά).

Το αφιέρωμα που ακολουθεί εστιάζει κυρίως στον μελοποιημένο λόγο του Μανόλη Αναγνωστάκη και στο πρόσωπο του ποιητή. Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί μονογραφίες, αφιερώματα και πολλά μεμονωμένα άρθρα.

Ευχαριστούμε θερμά τον Λάκη Παπαστάθη για το κείμενο της εκπομπής Παρασκήνιο (2007), που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, και τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε. Επίσης τον Γιώργο Ζεβελάκη. Από το πολύτιμο αρχείο του προέρχεται η συνέντευξη του Μανόλη Αναγνωστάκη στον Θάνο Μικρούτσικο για το Γ’ Πρόγραμμα (1987), καθώς και φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύουμε σε αυτό το τεύχος. Ακόμα, ευχαριστούμε τον Μάνο Ελευθερίου για τη φωτογραφία του Μ. Αναγνωστάκη στο εξώφυλλο, και όλους τους συνεργάτες αυτού του αφιερώματος.

Θανάσης Συλιβός

 

 

Περιεχόμενα

 

Μανόλης Αναγνωστάκης. Χρονολόγιο, της Μαρίας Ακριτίδου.

Αλέξης Βάκης: Ο επονίτης Μανόλης Αναγνωστάκης και η καταδίκη του σε θάνατο το 1949

Σπύρος Αραβανής: Ο μελοποιημένος Μανόλης Αναγνωστάκης

Μιχάλης Γρηγορίου: Για τον κύκλο τραγουδιών Η αγάπη είναι ο φόβος

Θέμης Ανδρεάδης: Ένα φωτεινό μυαλό

Συνέντευξη του Μανόλη Αναγνωστάκη στον Θάνο Μικρούτσικο και το Γ’ Πρόγραμμα

Αρλέτα: Ούτε εμένα, Μανόλη

Νίκος Γκροσδάνης: Για να γνωρίσω έναν ποιητή

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: Αναγνωστάκης, το αφυλάκιστο αεράκι

Χαριτίνη Ξύδη: Ένας πολύ συνειδητός ποιητής

Σπύρος Αραβανής: Η «άλλη» σχέση του Μανόλη Αναγνωστάκη με το τραγούδι

Ο Μάνος Ελευθερίου για τον Μανόλη Αναγνωστάκη

Νίκος Κομιανός: Η γυναίκα στην ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη

Λάκης Παπαστάθης: Δεκαπέντε συν μία κινούμενες εικόνες

Χρήστος Αβραμίδης: «Αναγνωστάκης και Λειβαδίτης: Δώστε λουλούδια στους επαναστάτες που απέτυχαν»

***

Θοδωρής Κουέλης

Νίκος Ζούδιαρης

Stringless

Θεόδωρος Μαλλιαρός

Amélia Muge & Μιχάλης Λουκοβίκας: Archipelagos

Ιστορίες τραγουδιών του Βασίλη Τραπέτσα

Δείτε Ακόμη