Γιάννης Τσιαντής, Το κορίτσι του τεκέ Όδοιπορικό Δραπετσώνα

Μυθιστόρημα   ISBN: 978-618-5339-50-0 σελίδες: 248, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Μαΐος 2020

Το Κορίτσι του τεκέ είναι ένα μυθιστόρημα κινηματογρα­φικής γραφής, βασισμένο στη διαδρομή του πρoπολεμικού ρε­μπέτικου ήχου του Πειραιά και της Δραπετσώνας, έτσι όπως διαμορφώθηκε στους τεκέδες, στα κακόφημα πορνεία των Βούρλων και στα προσφυγικά παραπήγματα, μέσα σε ένα κοι­νωνικό συνονθύλευμα προσφυγιάς, μέθης, πορνείας και φτώ­χειας.

Το μυθιστόρημα ταλαντεύεται μεταξύ ιστορίας και επινόη­σης ακολουθώντας το χρονικό μιας από τις ελάχιστες και άγνω­στες τραγουδίστριες του τεκέ στα Χιώτικα της Δραπετσώνας, ενός κοριτσιού που γεννήθηκε το 1905 και έζησε στον τεκέ του Μίχαλου, στα σκληρά χρόνια του νταή Πειραιώτη.

Το πειραιώτικο μπουλασιλίκι, ο προσφυγικός μανές και το χαμαιτυπείο συναντούν με σεβασμό το ανώνυμο κορίτσι που κέρδισε επάξια ένα στασίδι στον μυθικό μουσικό υπόκοσμο των τεκέδων της Δραπετσώνας.

 Ένα πρωινό σαμπάχ ακούγεται από τα προσφυγικά του Αϊ -Διονύση… Στα Τσιμεντάδικα μουρμουράνε αμανετζίδικα του Βοσπόρου… Στους τεκέδες της Κρεμμυδαρούς ευωδιάζει το προυσαλιώτικο χαρμάνι και ο δραπετσωνίτικος χαλβάς… Στα Βούρλα, πέθανε ψες η Φιλιώ από χτικιό…

Αφιερωμένο στην ανώνυμη, μη ηχογραφημένη τραγουδί­στρια του τεκέ, που τραγούδησε, μέθυσε και εκπορνεύτηκε με ηθική και σεβασμό. Μια ιεροτελεστία που υπερβαίνει τη διαφο­ρά του ταλαίπωρου μεροκαματιάρη από αυτή του παράνομου νταή, δυναμώνοντας την αδελφικότητά μας. Ναι, την αδελφικό­τητά μας. Μιας και ο αναστεναγμός των ανθρώπων είναι κοινός.

***

Ο Γιάννης Τσιαντής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, με κατα­γωγή από τη Χελιδόνα Ευρυ­τανίας. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία. Αργότερα μετεκπαιδεύτηκε και εξειδικεύτηκε στις νεότε­ρες τεχνικές υπερήχων καρ­διάς. Είναι μέλος της Ευρωπαϊ­κής και Ελληνικής Καρδιολογι­κής Εταιρείας και συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα -πολυκεντρικές μελέτες και παρουσιάσεις ανακοινώσεων σε συνέδρια. Από νεαρή ηλι­κία ασχολήθηκε με τη μουσική και τον στίχο. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου, κλασικής κιθάρας και τρίχορδου μπου­ζουκιού. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκρο­τήματος Λαβύρυθμος, που κυ­κλοφόρησε τα άλμπουμ Πόλη – Εποχές – Άνθρωποι και Ζωή από το παράθυρο. Συνεργάστηκε με τον Τάσο Κακλαμάνη στη συγγρα­φή του διηγήματος Επτά, που εκδόθηκε το 2014 από τις εκ­δόσεις Μετρονόμος.

Διατηρεί ιδιωτικό καρδιολο­γικό ιατρείο και αρθρογραφεί τακτικά για θέματα ιατρικής και πολιτισμού.

Κατοικεί στο Χαλάνδρι με τη σύζυγό του Ευαγγελία Παρίση και τις δυο κόρες τους, Πηνε­λόπη και Αθανασία.

***

 

Δείτε Ακόμη