Μαρία Κοσσυφίδου, «Σε ετοιμότητα διαδρομής ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ  ποιήματα σε α΄ πρόσωπο (1972 – 2022)»

ISBN: 978-618-5339-58-6, σελίδες: 192, μέγεθος: 14x21εκ. Χρονολογία πρώτης έκδοσης: Απρίλιος 2022

Η ποιητική ανθολογία της Μαρίας Κοσσυφίδου «Σε ετοιμότητα διαδρομής, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ, ποιήματα σε α’ πρόσωπο (1972-2022)» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Η Μαρία Κοσσυφίδου επέλεξε 32 ποιήματα μέσα από τα πολλά που έχει γράψει ο Διονύσης Καρατζάς σε α’ πρόσωπο κατά τη διάρκεια των πενήντα χρόνων της ποιητικής του πορείας. Το κριτήριο επιλογής ήταν η ηλικία της σκέψης, του βλέμματος και του τρόπου γραφής του ποιητή.

Μέσα από τα 32 ποιήματα διακρίνονται οι φάσεις ζωής του Καρατζά, στις οποίες συνειδητοποιεί την καταγωγή του, την καθοριστική γνωριμία του με τα μυστικά της φύσης και του έρωτα, την ηδονή και την οδύνη της αγάπης και τη σχέση του με τον Θεό, τον χρόνο, τους ανθρώπους και τις λέξεις.

Η Μαρία Κοσσυφίδου, με την επιλογή των ποιημάτων, δημιουργεί ένα «πορτρέτο» του ποιητή Διονύση Καρατζά στο οποίο αποτυπώνονται συμπυκνωμένα η ζωή του και ο χαρακτήρας του, καθώς και το αόρατο σύμπαν όπου γεννιούνται οι λέξεις του.

 

***

 

Ξέρω έναν ποιητή.

Τον εαυτό του τον γνώρισα μέσα από τα ποιήματά του. Έμαθα πώς προφέρει τη ζωή στη διάλεκτο της ψυχής και των χρωμάτων· τώρα, που έκλεισε πενήντα χρόνια γράφοντας, σβήνοντας και τραγουδώντας.

Ξέρω έναν ποιητή.

Γνωρίστε τον κι εσείς και μείνετε σε «Ετοιμότητα διαδρομής».

Δείτε Ακόμη