Μαρία Παναγιωτίδου, Ατλάζι

Στην έκδοση της Μαρίας Παναγιωτίδου με τον γενικό τίτλο «Ατλάζι» περιλαμβάνονται οι ποιητικές συλλογές «Πάχνης ιαχές», «Διαλόγου μονόλογοι» και «Θρυψαλάνθη», που βραβεύθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Καβάφης 2016», «Καβάφης 2017» και «Καβάφης 2018» αντίστοιχα, από
την International Art Academy.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

***

ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Ολόκληρος χειμώνας
και δεν κρατήσαμε μια στάλα νερό.
Ολόκληρη άνοιξη
και δε μυρίσαμε ένα ρίγος.
Ολόκληρο καλοκαίρι
και δε θερίσαμε έναν καημό.
Ολόκληρο φθινόπωρο
και δεν σκουπίσαμε ένα φυλλοκάρδι.
Μόνο νοιαστήκαμε για μια βουτιά στη νύχτα
δίχως σκάφαντρο, να κλαδέψουμε τα σφουγγάρια
που θα ρούφαγαν το αίμα μας.

 

 

ΘΥΣΙΑ

Ήταν τα μάτια σου
στρατόπεδο θανάτου
μιας ιερής Καισαριανής το πρωινό
δένανε πλοία
σ’ ένα θαύμα του Σαββάτου
γεμάτα μ’ έρωτα
κι αφρό βυζαντινό.
Πάνω στα σύννεφα
κορφόκοβες γεράνια
κι έναν αλλόπιστο
φθαρμένο ορισμό
πρόδωσε απόψε
η συγγνώμη τη μετάνοια
χάνοντας πια,
η αναμονή τον προορισμό.

***

Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε στα Δωμάτια της Καβάλας και ζει στο Ναύπλιο. Νωρίς την κέρδισε η γνώση της Γεωπονίας, την οποία και σπούδασε.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή «Εικονοπλασίες», κυκλοφόρησε το 2015 από την Αρχειακή Αργολική Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού. Οι επόμενες τρεις συλλογές της, «Πάχνης Ιαχές», «Διαλόγου Μονόλογοι» και «Θρυψαλάνθη», βραβεύθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Καβάφης 2016», «Καβάφης 2017» και «Καβάφης 2018» αντίστοιχα, από την International Art Academy.
To 2016, αποσπά το δεύτερο Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης απ’ την Unesco, με μια «Ωδή στον Διονύσιο Σολωμό». Την ίδια χρονιά η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών της απονέμει διάκριση σε Πανελλήνιο Επίπεδο και η Κύπρος (Πνευματικοί Ορίζοντες), διάκριση για τα ποιήματά της στην κατηγορία «Χαϊκού».
Το 2017 διακρίνεται από την Διεθνή Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών – Διεθνή Εταιρεία Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών «Θεά Αθηνά» για ποίημά της στο Νίκο Καζαντζάκη . Τον επόμενο χρόνο η International Art Society βραβεύει τη συλλογή της «Θρυψαλάνθη» με τον παγκόσμιο τίτλο «Σαπφώ».
Το 2019 ο Δήμος Άργους – Μυκηνών της απονέμει βραβείο «Τιμής ένεκεν» για την προσφορά της στην ποίηση. Τον ίδιο χρόνο η Ιnternational Art Academy τη βραβεύει με το Πρώτο Παγκόσμιο Βραβείο Ποίησης «Κ. Π. Καβάφης» 2019, καθώς και με το βραβείο «Πίνδαρος». Η εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά της απονέμει το 2021 τιμητικό Δίπλωμα Ποίησης.
Πολλά από τα έργα της έχουν μελοποιηθεί και τραγουδηθεί από αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές.

Δείτε Ακόμη